16. September 2019
Általános tudnivalók a szolfézsról és a szolmizációról. Kinek van szüksége rá és miért? Szinte mindenkinek! Sokan szeretik, általában a magyar zenetanárok, de majdnem annyian elutasítják, sok zeneiskolás is… Erről a témáról sok tévhit és mítosz létezik. Mi az a szolfézs? A szolfézs egy régi logikus zenepedagógiai rendszer.
06. September 2019
Zenegén az agyban? Tehetség a zenében - Genetikus dalszerzők Az agy vágyik a zenére. De nem csak a mi agyunk, hanem a madarak is vágynak a zenére. Néhány madár agyának egy része mohónak bizonyul a zene iránt. Vannak muzikális és kevésbé muzikális emberek? Mindenki egyenlő, de néhány még egyenlőbbek? A muzikalitást veleszületett adottságnak tartják.

10. August 2019
Zenei analfabétizmus? Legyen vége a zenei analfabétizmusnak! A kotta olvasás jelentősége. Képzeljük el, hogy mi lett volna, ha Petőfi Sándor nem tudott volna olvasni meg írni. A sok szép versét nem ismernénk…. Ha valaki csak beszél de nem tud olvasni, írni arról azt mondják: analfabéta. Így van ez a zenében is. Aki a kottát nem tudja olvasni az zenei analfabéta. Aki csak hangszeren játszik az behatárolja saját magát.
26. June 2019
Hogyan hozzák létre az algoritmusok az új zenei darabokat... Csalás vagy művészet David Cope programjával egy bomba robbant a zenei világba, pontosabban a zeneszerzés területén. Ez talán egy új zenei korszakhoz vezet. Ez egy igaz történet! Douglas Hofstadter (Godel, Escher, Bach bestseller könyv szerzője) különleges jellegű koncertet szervezett, a zongorista Bach stílusában három darabot játszott, de csak egy volt Bach kompozíciója...

03. June 2019
Zeneelmélet és a gitár tanulás - nehézségek és a megoldás. Sokan szeretik a zenét, de vannak akik nem játszanak egy hangszeren. Ha valakit komolyabban érdekel a zene akkor általában úgy kezd, hogy vesz egy gitárt, mert az olcsó és egyszerűen tűnik. Sok ismerős tud játszani néhány akkordot miközben egy népszerű dalt énekel és kíséri magát a gitáron. A kezedeti gyors sikerélmények után, az alapvetö akkordok lefogása és megfelelő ritmus megtanulása után, megakad a fejlődés.
15. January 2019
Sok zenekedvelő van, aki nem tud hangszeren játszani, vagy nem ismeri a kottát, de szereti a zenét, és szeretné megérteni. Ha kevés idejük van, nem jutnak el odáig, hogy rendszeresen gyakoroljanak egy hangszeren, vagy gyakorolják a kottaolvasást. Így általában nem is jutnak előre. De a modern technikai segítségével van kiút ebből a helyzetből.

28. November 2018
A zene nyelve - Fellebben a fátyol a misztikus zenéről. Hogyan érezzük magunkat, amikor olyan országban vagyunk, aminek a nyelvét nem beszéljük? Ha hallgatjuk a helyieket, akkor a nyelv spontán szimpatikus és jól hangzik, vagy éppen az ellenkezője elidegenítő és nyers. A hang érzelmeket vált ki bennünk. Ebben az esetben halljuk az idegen nyelv hangját, mint ahogy általában (ha nem vagyunk kiképzett zenészek) zenét hallgatunk. Teljesen intuitív módon reagálunk a zenére.
06. April 2018
Tehát a zene egy játék illetve hallható mozgás, ami a hét hangfok felhasználásával és több magadott algoritmusok felhasználásával képződik. Foto: Robert Haderer

Legyen a zene a Tiéd! · 04. March 2018
Hogyan lesz a zene tényleg a tiéd? Úgy, ha megérted a struktúráját és a szabályait. De mi a zene lényege, hogyan lehet a zene világát megismerni? Természetesen először is hallás útján, a velünk született zenei ösztönünk segítségével!