Kotta - Zenei analfabétizmus?

 

Legyen vége a zenei analfabétizmusnak!   A kotta olvasás jelentősége.

 

Ugye milyen jó, hogy ezt a cikket, szöveget el tudod olvasni?

 

Képzeld el, hogy mi lett volna, ha Petőfi Sándor nem tudott volna olvasni meg írni. A sok szép versét nem ismernénk….

 

Ha valaki csak beszél de nem tud olvasni, írni  arról azt mondják: analfabéta.

 

Így van ez a zenében is. Aki a kottát nem ismeri és nam tudja olvasni az zenei analfabéta. Aki csak hangszeren  játszik az behatárolja saját magát.  

 

Mi a jó abban ha valaki nem ismeri a kottát?  

 

Néhány pop, rock vagy jazz zenész azt mondja, és mások is ezt a tévhitet táplálják, hogy nem tud kottát olvasni, ő csak hallásból és ösztönszerűen zenél.  Ez csak egy nagyon kevés kis csoportra jellemző, akik nagyon tehetségesek, szinte zsenik. 

Egy stúdiózenész, egy jó rock, pop zenész is ismeri és használja  a kottát.

 

Tudna egy matematikus, vagy térképész koordináta rendszer nélkül valamit ábrázolni?

A kotta egy koordináta rendszer és egy képírás

A mi agyunk képeket, optikai mintákat könnyebben és gyorsabban megjegyez mint hangmintákat.  Akkor miért ne használjunk a zenei képírást a kotta rendszert ami sok dolgot megkönnyít? 

 

Ha valakinek nagyon jól a hallás az jó, de megtudni valaki jegyezni egy 30 perces többszólamú zene darab az összes hangját?  

Tudna egy író egy 300 oldalas könyvet fejből idézni?

 

Sok érv és előny létezik a kotta használatára.  

Elsősorban azok számára akiknek nem olyan jó a hallása. Azoknak megkönnyíti a hangfokok felismerését és a zene struktúrájának a felismerését. 

 

Mi az előnye annak, ha valaki nem ismeri, használja a kottát?

Nekem nem jut semmi előny se az eszembe. 

 

A probléma az, hogy természetesen mint minden új dolgot meg kell ismerni, érteni és begyakorolni. Ezt az utat, folyamatot nem lehet kiiktatni. 

Ha valaki nem tud angolul az vesz egy nyelvkönyvet, vagy elmegy egy tanfolyamra. Ha valaki nem ismeri a kottát akkor az ismerje meg. 

 

De sajnos sokan, mivel nem ismerik alaposan az alapelvét, elriadnak tőle, pedig nem olyan bonyolult, mint ahogy első pillantásra látszik.

 

A kérdés csak az, hogy melyik módszerrel tudod könnyen megismerni a kottát? 

Lépésről lépésre mint ahogy az olvasást tanultad meg az általános iskolában.

Nézzük meg most közelebbről a zenei képírást, azaz a kottát.

Kezdjük egyszerűen. Egy vonallal.  

 ————————

Egy vonallal három pozíciót lehet ábrázolni, a vonal alatt, a vonalon és a vonal fölött.  

Ez egyszerű és logikus, mindenki érti és látja:

x

---X---------

X

 

Ha most még egy szimbólumot, például egy fekete négyzetet választunk egy hang helyett és ezt összekötjük a vonallal, akkor kapunk egy koordináta rendszert.

 

                     mi 

--------ré-------------              

dó 

 

Ezzel egy másik fontos zenei fenomént, az idő múlását, azaz a hangok egy sorrendjét is tudjuk ábrázolni. 

 

Vegyük példaként az ismert dallam  “János bácsi” kezdetét.

Ez három különböző hangból épül fel. Ezeknek adunk nevet, azért hogy tudjunk roluk könnyen beszélni. A hangok, azaz a hangfokok nemzetközileg ismert nevei: dó ré és mi.

 

 1   2   3

dó ré mi 

 

Tehát az ismert dallam “János bácsi” kezdete:|dó ré mi dó | dó ré mi dó | stb.

( |1 2 3 1 | 1 2 3 1| ) 

 

Ez ábrázolás is mód is jó, de még jobb ha ezt most vonalas rendszerrel kiegészítjük, mert igy több információt kap az agyunk. 

Ez mindenki számára érthető.

 

Mivel több hang van mint három, több  vonalat is kell használni.

2 vonallal  öt hangot, három vonallal már hetet és négy vonallal már kilenc hangot lehet ábrázolni.

Minden vonal és vonalköz megfelel a hétfokú skála egy-egy hangjának. 

 

Vonalas kotta
Vonalas kotta

Fontos tudni, hogy ez a rendszer, ábrázolási mód relativ. Tehát attól függ hogy melyik pozícióból vonalból, hangbol indulunk ki. Ez nem probléma mert mit relatív módon éneklünk. Ha egyedül énekelsz, akkor tetszőleges hangon kezdhetsz. 

De mi van akkor ha valaki egy hangszeres kísérettel akar énekel?

A zenei kulcs

A bencés szerzetes, Arezzói Guido fejlesztette ki a vonalas kotta alapelvét és a gyakorlati megvalósítását. Abban az időben már használták az orgonát az egyházi énekek kíséretére. Ennek a billentyűi ‒ görög szokás szerint ‒ betűkkel voltak megjelölve. Ezért Guidó ez egyik vonalra, általában a harmadikra, írt egy C betűt. Ezzel jelezte, hogy ezen a vonalon a C hang fog elhelyezkedni.

 

C kulcs
C kulcs

Ha a zenész ezen a vonalon egy hangjegyet látott, akkor tudta, hogy az orgonán a C billentyűt kell lenyomnia. Ha már ismert, hogy ezen a vonalon a C hang van, akkor a többi hang pozícióját könnyen ki lehet találni. Tehát, ha megadunk egy kiindulópontot (C), akkor a többi hang helye ehhez viszonyul

 

Azt, amikor egy billentyű állandó hangmagasságát egy kottavonallal, illetve egy betűvel összekötjük, kulcsnak, zenei kulcsnak nevezzük. A  latin szó: „clavis” egyik jelentése kulcs 🗝, a másik meg a hangszer billentyűi (claviatura). 

 

Tehát, ha egy kottavonalat összekötünk egy hangszer megadott hangjával, akkor egy kiindulópontot, kulcsot határozunk meg. Most mi a C kulcsot határoztuk meg. Ennek a betűnek a megváltoztatott szimbólumát nevezzük kulcsnak (a kotta elején).

 

Mostanában két zenei kulcs, a violinkulcs (G) és a basszuskulcs (F) használatos. Az első zenei kulcs azonban a C-kulcs volt.

 

A vonalas kotta kulcs nélkül relatív, csakis a kulcs megadásával lesz a zenei koordináta rendszer abszolút.  Így tudják aztán a zenészek, akik hangszeren játszanak, a pontos hangmagasságot leolvasni. 

 

Ugye nem is olyan bonyolult a kotta rendszer felépítése?

 

Tehát nem kell tovább bizonyítani, hogy a kotta használata nagyon fontos és előnyös mert a szemünkkel sok értékes információt tudunk gyorsan feldolgozni. 

 

Ha valaki egy idegen nyelvet akar megtanulni akkor arra is kb. egy fél évre van szükség, hogy az alapvető szavakat, szabályokat és a szórendet megismerje.

 

Aki részletesebben meg akarja ismerni a kotta olvasást és még  a kottából énekelni is akar, egy hangszer segítsége nélkül, meg  még sok más fontos zenei fenomén és szabály könnyen érthető magyarázatát akarja megtudni, annak ajánlom ezt az ingyenes az értékes zenei tanácsadót.

 

Ez egy gyakorlatias tanácsadót, ami valódi tapasztalatokra építve vezet be a zene világába.

 

Itt lehet letölthetni :->> Zenei Tanácsadó! <<-

 

Link:   https://mailchi.mp/a785acd852e4/zeneitanacsado

 

 

 

Tetszett a blogg cikk? 

Kérem megosztani, (Facebook, Link stb) hogy mások is megismerjék ezt. 

 

Szeretnél hasonló konkrét tudásanyagot, tippeket a zene szabályairol olvasni?  Iratkozz fel a blog értesítőre és kapsz egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik: 

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Write a comment

Comments: 0