Zeneelmélet alapjai - Nélkülözhetetlen útmutatás zeneteória problémákra

Zeneelmélet és a gitár tanulás - nehézségek és a megoldás

 

Sokan szeretik a zenét, de vannak akik nem játszanak egy hangszeren.

 

Ha valakit komolyabban érdekel a zene akkor általában úgy kezd, hogy vesz egy gitárt, mert az olcsó és egyszerűen tűnik.  Sok ismerős tud játszani néhány akkordot miközben egy népszerű dalt énekel és kíséri magát a gitáron.

A kezedeti gyors sikerélmények után, az első akkordok lefogása és megfelelő ritmus megtanulása után, megakad a fejlődés. 

 

A weben pár óra leforgása alatt megismerhetjük gitár iskolák kínálatait.  Jól megcsinált videok bemutatják a gitár tanár tudását.  Van még kiegészítő oktatás is, kotta olvasás alapjai, ritmusok, akkordok felépítése stb. 

 

Sokan ezt követik, el végzik a gyakorlatokat de lehet érezni, hogy még mindig hiányzik valami. Több nehézség akadály  is van mint ahogy a sok gitáros azt elképzelte. 

 

Ezt a helyzetet jól ismerem mert én is így kezdtem. Sok gitár tanfolyam, DVD, zeneelmélet és összhangzattan könyv után még mindig úgy éreztem, hogy valami fontosat, lényegeset nem tudok. 

Elkezdtem hallásfejlesztő gyakorlatokat végezni. Egy idő után, megtudtam különböztetni és nevezni a dúr és a moll hármas hangzatokat,  az intervallumokat és még rövid dallamokat is el tudtam játszani hallás után.
De még mindig éreztem, hogy nem értem a zene lényegét. 

 

Azt gondoltam, mint ahogy sokan mások, különösen a gitárosok, hogy a  zeneelmélet nem fontos, csak egy száraz, unalmas és absztrakt dolog. Igen mert a zenei szakönyvek nagy része ilyen.

 

A hétköznapi érdeklődő nem bír elegendően és megfelelően  zeneteória ismerettel.  Ám ezek hiányában igazán nehéz a zene lényegének a megértése. 

 

Tudna valaki jó szinten sakkozni, ha csak az alapvető lépéseket ismerné?  Egyértelműen nem.  Ismernie kell a korszerű megnyitáselméletet, a középmező birtoklását, a  középjáték típusait és a játéktervezet, ahhoz hogy  jobb szinten tudjon sakkozni. 

 

Bármilyen hangszeren is játszik valaki, gitár, zongora, szaxofon stb. mindenkinek ismernie kell a zeneelméletet, a zene játékszabályait, törvényszerűségeit.

Mik ezek a szabályok?

A hangfokok, a szolfézs ismerte, a dallamok, szólamok vezetése és a több hang egyszerre való fecsedülésének az alapvető szabályait az ellenpont lényegét. 

 

Ez nem hangzik nagyon újnak. De még ez se elég…

...még tudni is kell a hangok közötti erőtér tulajdonságait és a törvényszerűségeit is.

Ezt minden zenész, zeneszerző ismeri, Erkel Ferenctől Gryllus Vilmosig. 

Megoldás - Új modell a zene tanításban, aktív zenetanulási módszer.

Tegyük a zenetanulást motiválóvá és szórakoztatóvá.

 

Milyen módszerrel lehet egy nagy rétegnek a zene lényegét effektiven megtanulnia?  Ehhez nem kell a zeneakadémiára járni és zeneszerzést tanulni. 

 

„Nem elméletet, hanem zenét kell tanítani.“  mondják sokan.  Habár a két fogalom nagyon összefügg. 

 

A hazai zene oktatás hagyományosan Kodály Zoltán zenei nevelési koncepcióján alapul.  Meg kell azt jegyezni hogy Kodály nem törekedett részletes módszertan kidolgozására.  Ezért a hagyomanyos szolfézs és összhangzattan oktatás mellett, másra is szükség van. 

 

Új modell a zene tanításban, aktív zenetanulási módszer.  

A weben szerencsére sok felhasználható megoldást tartalmaz zeneteória témakörben. Az egyik legjobb megoldás, módszer az osztrák zenekutató Heinrich Schenker felfogása illetve könyve.

Nagyon találóan és precizen irja le a zeneelmélet alapjait amit mindenkinek tudnia kell, akármilyen hangszeren is akar megtanulni vagy már játszik.  Egyszerűen mindenkinek szól aki meg akarja érteni a zenét.   

 

Tehát van egy meglepően effektív és gyors megoldás zeneteória megtanulására.  Most röviden bemutatom ezt a módszert és a hozzátartozó könyvet.

 

Ez a új módszer sok éves intenzív kutatás alapján, H. Schenker fontos felismeréseire alapszik, de annak egyszerű, mindenki számára érthető változatát tartalmazza. 

 

Fontos újdonság ebben az új módszerben, a sok információs grafika.  Ezek következetesen könnyítik meg az absztrakt zenei fogalmak megértését.

 

Nagy szerepet játszik a zeneelmélet megértésében még a játékos, kreatív közelítés.  Már néhány kevés szabály ismerte után is lehet a hangokkal játszani, azaz egy dallamot szerezni.  Ehhez egy konkrét, teljesen, lépésről lépésre kidolgozott útmutató van.  Az egyszerű dallamtól a kétszólamú, három-tételes ellenpontos ének darabig.

 

Tehát mindenkinek, aki meg akar tanulni egy hangszeren játszani ajánlatos ez a módszer és a könyv

 

Ezzel a módszerrel mindenki könnyűszerrel elboldogul a zeneteória világában. A könyv elolvasása és az egyszerű gyakorlatok elvégzése után feltárul mindenki előtt a zeneelmélet, sőt maga a zene saját titka.

 

A hallásfejlesztés és a hangszertanulás innovatív megközelítéseként ideális kiegészítője bármilyen fokon.

 

Ez a módszer áthidalja a zenei alapok és a hangszeres játék, a hallásfejlesztés az improvizáció és még a zeneszerzés képessége közötti távolságot is.

 

Az érdeklődő zenekedvelő kipróbálhatja ezt hatásos módszert, gyorsan és egyszerűen. 

 

Írtam egy INGYENES útmutatót a zenéről. Egy 16 oldalas részletes tanulmány, útmutató ami segít belépni a zene világába.

Itt van a link amin az ingyenes praktikus tanácsadó letölthető.  A zeneteória legérdekesebb titkai! 

 

>>Zenei tanácsadó<<

 

Tetszett a blogg cikk? 

Kérem megosztani, hogy mások is megismerjék ezt az új effektiv módszert. 

 

Szeretnél hasonló konkrét tudásanyagot, tippeket a zene szabályairol olvasni?  Iratkozz fel a blog értesítőre és kapsz egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.


Write a comment

Comments: 0