Kottaíró és lejátszó program segít a zene megértésében


A számítógép és egy kottaíró program helyettesíthet egy hangszert és lerövidíti a zenéhez való utat.

 

A mai technológiailag fejlett időben a könnyen meg lehet tanulni kottát olvasni. Igen a kottát, azok a fekete pontok az öt vonalon...., olvasni és írni!

Bonyolultnak látszik, titokzatos...

 

 • Szereted a zenét de nem játszol egy hangszeren.

 • Nincs időd és motivációd, hogy egy megtanuljál egy hangszeren.

 

Nem baj,  van egy jó megoldás!

 

Sok zenekedvelő van, aki nem tud hangszeren játszani, gitáron vagy zongorán, vagy nem ismeri a kottát, de szereti a zenét, és szeretné megérteni. Ha kevés idejük van, nem jutnak el odáig, hogy rendszeresen gyakoroljanak egy hangszeren, vagy gyakorolják a kottaolvasást. Így általában nem is jutnak előre. De a modern technikai segítségével van kiút ebből a helyzetből. Ha van számítógéped, máris használhatsz kottaíró programot. 

 

Ennek nagyon nagy előnye van: amit a kottában látsz, rögtön hallod is!

Nem kell hónapokon át a kotta olvasást gyakorolnod, mert a program kezelését kb. fél óra alatt meg lehet tanulni.

A többszólamú zenét, amit leginkább hallgatunk, így könnyen lehet ábrázolni, és ami a legfontosabb, hallani! 


 

Sok programnak van ingyenes demó- vagy egyszerű, kezdő változata, amivel gyorsan el lehet készíteni egy dal kottáját, és természetesen rögtön hallani is lehet!

 

Az egér segítségével lehet a hangjegyek szimbólumát a képernyőn, a kottavonalakon fel-le tologatni, és ez rögtön hallható is. Mindenféle zenei jelet, szimbólumot ki lehet választani. A tempót, a hangnemet gyorsan meg lehet változtatni. 

 

A következő programokat ismerem:

 • Finale,
 • Sibelius, MuseScore, (ez ingyenes)
 • Capella, NoteEdit, de az interneten találhatsz még másokat is.

 

Én a „Finale” nevű programot használom, mert ezzel lehet a hangszótagok kezdőbetűjét a kottafejben láthatóvá tenni, és a moll hangsor megnevezését is a dó-nál kezdi. Ez sokkal könnyebbé teszi, hogy felismerjed a hangfokokat és azok összefüggő kapcsolatát és ezzel a zene lényegét.

 

Könnyen megváltoztathatod a hang kulcsokat, és több tucat szerkesztési lépést tudsz a programmal végrehajtani a zenei ötletek rögzítésére, rendezésére, tökéletesítésére és nyomtatására.

 

Ha lehet, próbálj egy ilyen programot vagy hasonlót beszerezni, mert nagyon megkönnyíti a zene, a kotta megértését. 

 

Sok zeneszerző, például aki filmezenét komponál, manapság így dolgozik, különösen, ha összetett, többszólamú zenét szerez, ahol sokféle hangszer fordul elő.

 

Így lehetségessé válik mindenki számára, még annak is aki nem tud játszani egy hangszeren, két különböző dallam, azaz szólam, egyszerre való felcsendülését meghallgatni és élvezni.

 

A  “Legyen a zene Tiéd”  című  könyvben bemutatom részletesen ennek a programnak a zenei gyakorlatban való használatát.

 

Ha még egy könyv most túl soknak tűnik, akkor ezt rövid zenei tanácsadót ingyen megkaphatod. Kattintside:  > Legyen a zene a Tiéd - rövid útmutató<


Ha tetszett és hasznosnak tekinted ezt a blogot, kérlek oszd meg a Facebookon vagy más módon, (Link) hogy többen is megismerjék ezt a jó módszert, amivel a zenét szimbolikusan, a kottával lehet könnyen láthatóvá tenni. 

Write a comment

Comments: 3
 • #1

  Gwm sorsom. (Tuesday, 08 December 2020 22:51)

  Cguv

 • #2

  Csige János (Wednesday, 10 February 2021 03:46)

  Simphony

 • #3

  Pisti pintér (Friday, 29 April 2022 20:30)

  Szeretnék csinálni kottát!