A Zene világa

Zenelmélet mindenkinek

 

  • Mi a zene, a zenelmélet lényege?

 

Ha egy földönkívüli, aki nem tudná, mi a zene, és megkérdezné, hogy mi a lényege, mit válaszolnánk neki?

Hm, a válasz nem könnyű: azaz annak a fenoménnak a megfogalmazása, szavakba öntése, amit mi zenének hívunk, fejtörést okozna.

 

Annak ellenére, hogy a zene természetes, mert a velünk született zenei ösztön segítségével hallható és megszokott, a pontos megnevezése nem egyszerű.

 

Sok ismert zenei szakkönyvben nem találunk erre kielégítő választ.

Tehát akkor, a földönkívüli vendégünk kérdésére mit válaszolhatnánk?  Erre az egyik legjobb megfogalmazást Victor Zuckerkandlnál találtam meg: a zene egy hallható erő-állapotváltozás, azaz mozgás egy dinamikus erőtérben.

 

Erre az idegen lény megcsóválná a fejét (ha lenne neki), és ezt mondhatná: a dinamikus erőtérben való fizikai mozgások, vagyis az anyag hullámszerű tulajdonságaira, egyenleteire már régen rájöttünk, de mégsem észlelünk zenét!

 

Milyen igaza van, mert a zene fenoménját még egy ilyen jól megközelítő leírással sem – mint amilyen V. Zuckerkandlé – lehet pontosan megadni.

 

A zene a saját absztrakt világában létezik, amit mi szinte csak transzcendentálisan tudunk érzékelni.

 

Egy dallam lényegét, a különböző hangok egymásutánját összetartozó egységként érzékelni, csak mi, emberek tudjuk. Természetesen az állatok is hallják a hangokat, de hogy ők a hangok egymásutánját zenének fogják- e fel, azt nem tudjuk.

 

Mi, emberek nem tudjuk érzékelni a föld mágneses mezejét, mint a vörösbegyek, akik ennek segítségével tudnak a nagy távolságokban lévő céljukhoz navigálni, azaz repülni.

 

Teljesen pontosan nem lehet megfogalmazni, hogy mi a zene lényege: azt csak érezni és hallani lehet!

 

Most nézd meg figyelmesen a fenti videót még egyszer!

 

A zene egyfajta játék, illetve hallható mozgás, ami a hét hangfok és több magadott algoritmus felhasználásával képződik.

 

Gyermekkoromban, a 70-es években, volt egy jó sorozat a magyar tévében, amit a híres karmester és zeneszerző, Leonard Bernstein tartott az ifjúságnak. Concert for Young People volt a címe. Meghívott egy csomó gyereket a hangverseny -terembe, és egy kitűnő zenekar segítségével – és az ő humoros, jó magyarázataival – megpróbálta a zenét bemutatni.

 

A sorozatot többször megnéztem, és még könyv formájában, CD-melléklettel is megvettem. Nagyon sok jó dolog van benne, mégis hiányos. Ki merte volna a világhírű muzsikust, Bernsteint – aki a West Side Story zenéjét szerezte – ezért kritizálni? Senki!  De az, aki a magyar Kodály-módszer szerint tanult szolfézst, többet értett meg a zene lényegéből, mint aki a sorozatot megnézte.

 

Vajon miért?

 

Mert sajnos a zene lényegét általában még a jó zenészek, tanárok sem tudják megfogalmazni. Még olyanok sem, akik több jó dalt írtak, sok CD-t eladtak.

 

Akkor hát mi a zene lényege? Halljuk azt, és a zenei ösztönünk segítségével érezzük, miközben énekelünk, dúdolunk, de megfogalmazni nehezen tudjuk. Ezt a feladatot a két osztrák zenekutató: H. Schenker és V. Zuckerkandl jól elvégezte.

 

Miért ajánlott akkor ezt a blogot olvasni, nem lenne jobb az eredetit?  Elvileg igen, de gyakorlatilag nehéz.

 

Először is, mert a műveik nincsenek magyarra lefordítva, de németül és angolul is csak riktkán kaphatók már a könyveik.

Másodszor, sok zenei szakkifejezést alkalmazva fogalmazták meg a mondanivalójukat, így azokat nem is olyan egyszerű megérteni.

 

Lássuk hát, mi a zene lényege, egyszerűen összefoglalva: a zene nem más, mint a periodikusan ismétlődő, hétfokú hangrendszer, illetve a hangok többféle variációja, ami összefüggő egységet képez.

 

Bonyolultan hangzik?  Ez nemcsak zeneteória, hanem konkrét valóság!  Énekeld, dúdold el a „János bácsi” kezdetű, egyszerű gyerekdal dallamát.  Ebben a dallamban 6 különböző hanggal, azaz „lépcsőfokkal” fogsz találkozni: 1=dó, 2=ré, 3=mi, 4=fá, 5=szó, 6=lá.  A hetedik hangfok, a ti hiányzik, de nem egyszerű olyan ismert magyar dalt találni, amiben mind a hét hangfok megtalálható.

 

A hétfokúság fontos zenei fenomén! Ez olyan, mint egy játék, amiben hét különböző bábu van. Ezért van hét fehér zongora billentyű!  Azok variációja, megadott szabályok szerinti rendszerbe foglalása alkotja a játékot. 

 

A szabályokat más néven algoritmusoknak is nevezhetjük. A számítógépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására.

 

Egy IKEA bútort is algoritmus szerint kell összeszerelni, azaz utasítások egymásutánját kell megadni ahhoz, hogy sikerüljön összerakni.

 

Visszatérve a lényegre: a zene játék, illetve hallható mozgás, ami a hét hangfok felhasználásával és megadott algoritmusok felhasználásával képződik.

 

Erre egy példa az ellenpont szerkesztése vagy az akkordok képzése. A szólam vezetés, a zeneszerzés is algoritmusok alapján működik. Még a népdalok szerkezete is ezen alapszik.

 

Bonyolultan hangzik?

Énekelj el néhány egyszerű dallamot, és figyelj arra, hogy felismered-e a hangfokokat, amik a dallamot képezik.

 

Még mindig bonyolultan hangzik?

 

Akkor olvasd el a könyvemet – Legyen a zene a Tiéd! –, amiben részletes útmutatót találsz a zene szabályainak megismerésére.

 

Ha még egy egész könyv most túl soknak tűnik, akkor ezt rövid zenei tanácsadót ingyen megkaphatod.  Ide kattints: Rövid zenei útmutató

Write a comment

Comments: 0