A zene fölött egy fátyol lebeg ….


 

Hogyan érezzük magunkat, amikor olyan országban vagyunk, aminek a nyelvét nem beszéljük?

 

Így:  㐜㑪㳘䚀仺佔仛

 

Ha hallgatjuk a helyieket, akkor a nyelv spontán szimpatikus és jól hangzik, vagy éppen az ellenkezője elidegenítő és nyers. A hang érzelmeket vált ki bennünk. Ebben az esetben úgy halljuk az idegen nyelv hangját, mint ahogy általában (ha nem vagyunk kiképzett zenészek) zenét hallgatunk.

 

Teljesen intuitív módon reagálunk a zenére.  Szeretjük, vagy nem tetszik.  Alig tudjuk megmagyarázni a reakcióinkat. De mi történik amikor elkezdjük megérteni az eddig idegen nyelvet? Ha az "önkényesen" egymás mellé helyezett hangok, szótagok és szavak hirtelen elkezdenek értelmesnek lenni?  Ezután belépünk a "tudás" birodalmába.

 

Nem vagyunk már passzív hallgatók, hanem aktív "megértés" leszünk, és a legjobb esetben ezen az új nyelven már értelmesen kifejezhetjük magunkat. 

 

"A majom lát és utánozz,- modja egy angol közmondás. Vagy talán jobban érteni?

 

Az idegen nyelvek nyelvtanulása ma már mindenhol lehetséges. Természetesen minden gyerek tudja, hogy idegen nyelveket tanulhat.
És mi a helyzet a zenével? Meg lehet tanulni egy hangszeren, zongorán, gitáron stb. játszani. De hogyan működik ez?

 

Ha  szerencsések vagyunk akkor, és a zenetanárnak van egy jó módszere, akkor megtanuljuk a kotta olvasását, és egy darabot a kotta olvasás segítségével eljátszuk. Ha nem, és ha a darab egyszerű akkor megpróbálhatjuk a hallásunk segítségével eljátszani sok, sok ismétlés során.

 

Ez a folyamat hasonlít az angol közmondásra: "a majom lát és utánozz”, anélkül, hogy valakit megsértsek, de őszinte leszek. Ha valamit csak, utánozzunk anélkül, hogy a lényegét értjük, akkor az nem optimális. Mint ahogy már említettük tudjuk, hogy az idegen nyelveket meg lehet tanulni. De a zenéről még mindig másképpen gondolkodunk.

 

Egy sötét fátyol lebeg  a zene és a zeneelmélet fölött.  Olyan, mint egy rejtély, amit csak a beavatottak a kiválasztott emberek képesek megérteni.

 

Sok ember szereti a muzsikát forróan és szívélyesen. Sok ember megpróbált már egy hangszeren megtanulni, de egy nem is olyen kis résznek nem sikerült.  Sokan próbálnak egy gitáron néhány akkordot játszani, mert ezt elég könnyű megtanulni de aztán már nincs nagy fejlődés, mert az alapvető zenei készségek hiányoznak.

 

Miért van ez?  Itt az ideje, hogy leleplezzük  a zene körülötti  rejtélyt!

 

Igen, a zene is egy nyelv.

 

Természetesen azonban a zenei nyelv más területen létezik. A zene összefüggései gyakran nem láthatóak, és ezek megmutatása segédeszközöket, új fogalmakat igényel. De mint bármely idegen nyelvet, a zene nyelvét is meg lehet tanulni! 

 

Van egy út, egy módszer amivel zenei nyelvet természetesen és játékosan meg lehet ismertetni, mint ahogy gyermekként a Legó kockákkal játszottunk.  Egy játékos dolgoknak nem kell feltétlenül gyerekesnek lenni!  Éppen ellenkezőleg! Gyermekes, naiv, játékos megközelítéssel  mindenki képes megérteni a zene nyelvét!  Egy játékos tanulási módszer az iskolában meg tudná változtatni, lényegesen lerövidíteni  a tanulmányi időt.

 

Ha valami nem hangzik akadémikusan és nem használ sok szakkifejezéseket, akkor azt intuitívan kevésbé megbízhatónak értékeljük. Ezt a küszöböt kell leküzdenünk, ha hozzá akarunk férni  valami teljesen idegenhez, mint például a zene nyelvének megtanulásához.

 

A fogalmaknak a dolgokat "érthetővé" megfoghatóvá kell tenniük! Ha közelebbről megvizsgáljuk, rájövünk, hogy a technikai kifejezések nem mások, mint csupán - fogalmak.  És feladata, hogy valami "érthető" legyen.  A legtöbb technikai kifejezés meglehetősen absztrakt. Például: kvintkör, dúr, domináns, szűkített akkord, ritmus, harmónia és ellenpont stb.

 

Mit képzelhet el egy zenei laikus ezek allat?  Olyan módszerekre van szükségünk, amelyek a a a zenei fogalmakat, fenomént kézzelfoghatóvá teszik illetve úgy mutatják be.  Ìgy válhat a zene általánosan mindenki számára hozzáférhetővé, függetlenül zenei a "tehetségtől"!

 

Ha sokan megértenék a zenét, teljes és valós dimenziójában, akkor könnyebb lenne a kopmlex, hosszú zenedarabokat megérteni és így még jobban élvezni.  Aktív résztvevője lesz a passzív eseménynek, és hirtelen másképp veszi a dolgokat a kezében! 

 

"Nehéz, de megvalósítható!"

Ez talán utópikusan hangzik, de meg lehetne valósítani!  Ahogyan a megbecsült, jó zenetanárom szokta mondani:  "Nehéz, de megvalósítható!"  Ebben az értelemben sikert és örömet kívánok neked a zene nyelvének elsajátításában! 

 

Hogyan?  

Szívesen megmutatom neked egyszerűen, lépésről lépésre és játékosan mint egy új társasjátékot.

 

Ezt rövid zenei tanácsadót ingyen megkaphatod.  

Kattints ide: Legyen a zene a Tiéd - rövid útmutató

 

A másik jó lehetőség erre a "Legyen a zene a Tiéd" című könyv segítségével.

 

 

Tetszett a cikk? 

Ha tetszett és hasznosnak tekinteted ezt a blogot, kérlek oszd meg a Facebookon vagy más módon, (link) hogy többen is megismerjék ezt a jó módszert amivel a zene lényegét lehet alaposan megismerni.

Write a comment

Comments: 0